About this blog


A blog that gives guide to SPM leavers about choosing scholarship, course, universities and country, and also answering questions and inquiries

Sep 2, 2015

Kelebihan Graduate Trainee Programme

Assalamualaikum & salam 1 Malaysia,

Post ni khas untuk fresh graduate yang masih mencari job yang berbaloi dengan kelayakan yang ada.

Most fresh graduates yang saya encounter tak pernah dengar pasal program graduate trainee ni, ramai sangka yang program ni macam internship & Sl1m, di mana allowance atau gaji nya sangat rendah berbanding dengan typical salary fresh graduates (RM 2500).

Graduate Trainee programme adalah salah satu cara untuk company2, firms &  syarikat besar mencari bakal - bakal manager yang boleh takeover bekerja bersama mereka untuk menigkatkan profitability dlm jangka masa panjang.

Maka tidak pelik lah kenapa syarat2 untuk join programme ni agak ketat (ikut syarikat). After i did some research, most companies mencari fresh graduate dengan minimum CGPA 3.0. Sesetengah company akan tapis participants sampai 2 3 kali sebelum masuk program ni.

Ni antara kelebihan Graduate Trainee Programme:

1. Fast track untuk naik pangkat sebagai manager. Sebabnya adalah program ni akan ajar anda tentang operation & management syarikat diorang dari A sampai Z. Hence you pon akan dapat advantage lebih berbanding dengan normal hire yang perlukan 3 4 tahun of experience dalam syarikat tu untuk naik pangkat. 

2. Let say if you tak dapat jadi manager lepas habis program ni, you still akan di hire oleh syarikat ni. Basically you wont loose anything.

3. Pengalaman direct daripada company besar which is soo valuable lagi2 bagi mereka yang berminat untuk buka syarikat sendiri atau yang ingin membantu kenalan2 yang ada syarikat sendiri.
 Plus the experience that you'll get dapat membantu you untuk jadi seorang yang lebih critical minded, analytical & open minded. 

4. Gaji or allowance yang not bad. Ada sesetengah syarikat offer more $$$ dari RM 2500. Contohnya, Public Bank offer RM 2500 gaji bersih, Celcom Axiata ofer RM 3500, etc (tak tahu lah Kalau ni dah berubah)


Kelemahan (downside) Graduate Trainee programme pula: 

1. Contract! So let say kalau you all nak berhenti sebab dah tak berminat ke apa etc, you kena pulangkan balik the allowance / gaji yang you dapat. So its like a scholarship. 


Company mana yang offer gradute trainee programme?
Jawapannya: google saja. Rajin kan diri search dalam google tu "nama company graduate trainee". Kalau takde dalam website diorang, means they dont offer such programme.

Here are some list of companies that I know offer programme ni:
1. Tesco (monthly intake)
2. Celcom Axiata
3. Gamuda
4. Shell
5. BP oil & gas
6. Public Bank 
7. Dll

Goodluck in job hunting! 
And thanks for reading..